New York för 100 år sedan – en tidsresa på tre sätt

Hur var det att leva i New York för 100 år sedan? Som immigrant? Fattig eller överklass? Det är ett ämne som länge fascinerat mig. Likaså tidsresor. Här kommer tips på tre sätt att uppleva då som nu: via ett hus, en fest och en bok! 

Vi börjar på södra Manhattan, på Lower East Side. En plats där skyskraporna lyser med sin frånvaro.

Tenement Museum på Lower East Side

Tenement Museum är något så unikt som en välbevarad hyreskasern från förrförra (!) seklet. Här har lägenheter gjorts i ordning och inretts helt efter dåtidens manér. Det är utfört in i minsta detalj, från kläder på tork till husgeråd och tvålar.

Som besökare får du en guidad tur utöver det vanliga. Via guidens stora inlevelse får de liv, de hyresgäster som sedan länge gått ur tiden. Vi får bland annat följa flerbarnsfamiljen, där fadern plötsligt drog för att aldrig mer återvända och där änkan levde vidare tack vare sin symaskin.

Jag valde vid besöket turen Hard Times, där kronan på verket blev en banduppspelning från en av självaste hyresgästerna. Gåshud deluxe!

Jazz Age Lawn Party

Från södra Manhattan går vår tidsresa en kort färjetur bort: till Governors Island. Här hålls varje sommar en makalös 20-talsfest.

Jazz Age Lawn Party heter eventet, som jag själv hade nöjet att besöka 2015 (tio år sedan, hjälp vart tog tiden vägen?). Deltagarna kommer mer eller mindre autentiskt klädda i 1920-talskläder, i allt från flapperklänningar till badkläder.

Michael Arenella & his Dreamland Orchestra sätter tonen för festen, där de picknickmumsande gästerna snart svänger sina ben i en charleston. Sannerligen är det en tidsresa, bortsett från den där lilla detaljen mobilen som blänker här och där i solgasset.

Hur jag själv såg ut på 2015 års jazzparty? Bilden nedan får tala för sig själv …

Skuggor över Broadway

Den sista tidsresan gör vi i böckernas värld, med romanen Skuggor över Broadway.

I Skuggor över Broadway får vi följa den unge Gustaf, som söker lyckan i New York för just 100 år sedan. På det (redan då) myllrande Broadway har han öppnat en tobakshandel, där livet flyter på och kärleken blomstrar. Men så får verksamheten allt mer illvilliga besökare. Vad är det egentligen som avhandlas där vid bordet i lokalens mitt, där cigarrökande kunder samlas. Gustaf finner sig med ens indragen i ett maktspel, där liv och död hänger på allt skörare tråd.

Skuggor över Broadway är en berättelse om den hederliges kamp mot maffian, där spänningen stiger sida för sida. Men det är också en inblick i hur det är att vara ung och söka sin livsväg i det stora äpplet för hundra år sedan. Långt hemifrån Sverige, där det man lämnat – trots hemlängtan – inte alltid var bättre.

Anders Broman berättar en historia med allt tätare väv. Berättelsen får en extra dimension genom att vi får följa den ur flera personers synvinkel. I ena stunden, och för det mesta, är vi huvudpersonen Gustaf som mer eller mindre mot sin vilja blir indragen i maffians intriger. Allt medan han oskyldigt fortsätter driva sin tobaksbutik på brusande Broadway. Nästa stund är vi någon annan, som plötsligt blir en av historiens offer intet ont anande … Ja, hur då? Läs boken får du se!

Platserna i New York är extra intressanta för dig (?) och mig, som strosat kors och tvärs över Manhattan under många New York-resor. Men nu, i boken, flankeras mina minnesbilder av andra kulisser och ett annat persongalleri, fjärran från nutidens lattebärande flanörer. Anders Broman kan sitt New York!

Skuggor över Broadway är den andra romanen om immigranten Gustaf. Den första (som jag ännu inte läst) heter Tobakshandlaren på Broadway, och den rekommenderades av Olle Wästberg – tidigare generalkonsul för Sverige i New York. Olle har för övrigt också rekommenderat den här bloggen, vilket jag ödmjukast tackar för!

Slutligen: Nu är valet är ditt! Gör en tidsresa på ditt sätt. Oavsett vad du väljer, säger jag som jag brukar:

Enjoy!

Foton: 1. Anna Ström Åhlén, 2. Shawn Hoke, 3. Dennis Reaves , 4. Anna Ström Åhlén

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments