Mina bästa tips för en långflygning

Hur klarar man en långflygning på bästa sätt? För att komma fram så pigg och fräsch som möjligt? Här är mina bästa tips på allt från klädsel och handbagage till mat, dryck, rutiner och sysselsättning ombord. Framför allt är det tre saker jag aldrig reser utan. Missa inte mitt erbjudande på en av dem sist i inlägget, den vassa vätskeersättningen Uppy. Perfekt som julklapp!

Efter många långflygningar (mest till New York) har jag lärt mig vad som gör resan mest bekväm – och framför allt hur jag kommer fram utan att känna mig som en urvriden trasa. Att starta vistelsen med migrän hör ju sällan till önskelistan. Men vi tar det från början.

Tips och tricks för en bekväm långflygning

Varsågoda, här är min guide för långflygning (som passagerare alltså, driften av planet överlåter jag med varm hand till andra yrkesgrupper).

#1. Klädsel ombord

På långflygning gäller förstås mjuka, skönt sittande kläder. Det här har blivit min standardklädsel, en outfit som är både skön och snygg (om man mot förmodan skulle bli uppgraderad): en kortärmad löst sittande topp, över den en kofta som kan tas av och på efter behov, en stor sjal (fungerar även som filt) och vida byxor med resår i midjan. Byxorna är förstås skrynkelfria, lätta och sköna som en pyjamas!

Kompressionsstrumpor (stödstrumpor) är ett måste. Trycket i kabinen är inte att leka med och varför riskera hälsan för att tånaglarna ska synas i tjusiga sandaler?

Skor väljer jag beroende på årstid. Oftast ett par snygga sneakers men även låga boots kan åka på. Ombord tar jag sedan av mig skorna och trär ett par tjockare sockor ovanpå stödstrumporna. Varmt och skönt och inte den minsta risk för skoskav!

#2 Packning i handbagaget

Handbagaget delar jag upp i två delar: en större väska som kan stuvas undan på bagagehyllan och en mindre väska, så kallad ”personal item”, som behändigt kan stoppas in under stolen framför. Just nu använder jag en nylonbag från Calvin Klein som är slitstark, lätt, enkel att knöla ihop och dessutom har mängder med fack.

I min lilla väska har jag det mest nödvändiga, som jag enkelt behöver nå under långflygningen: mobil, dator/Ipad, powerbank, laddare, brusreducerande hörlurar, litet kit med tandborste/tandkräm, vätskeersättningen Uppy (se mer nedan), handsprit, ögonmask och, om det är ett nattflyg, nackkudden Ovaer.

#3 Tre saker jag alltid tar med mig på långflygning

Uppy, nödproviant och brusreducerande lurar: det är tre saker som alltid måste finnas i mitt handbagage. (Ja, utöver självklara saker som mobil och pass förstås.)

 1) Uppy en extra effektiv vätskeersättning

Uppy är en speciell vätskeersättning, som också återställer kroppens elektrolytbalans.

Jag skulle aldrig tipsa om något jag inte tror på, så detta tips kommer från min egen erfarenhet. Jag har varit i New York många gånger och varje vistelse inleddes förr med migrän för min del. Men sedan jag började med Uppy för några år sedan lyser huvudvärken med sin frånvaro.

Jag känner mig helt enkelt mycket ”piggare i huvudet” efter att ha använt Uppy under en långflygning. Självklart tar det inte helt bort effekterna av en tidsomställning, det påstår jag inte och det gör inte företaget Uppy heller. Men den där mosigheten och ”bakiskänslan” är faktiskt borta. Mängder av användare vittnar om detsamma. Inte minst piloter och hela besättningar som i dag använder Uppy.

Kanske låter det för bra för att vara sant, men det har faktiskt en logisk förklaring: I motsats till klassiska vätskeersättningar återställer Uppy även kroppens elektrolytbalans. Luften i ett flygplan är torr i klass med ökenvärme, och bara vanligt vatten räcker inte för att kompensera för vätskeförlusten.

Vad innehåller då Uppy? Svaret är naturliga ingredienser, sammanställda av apotekare. Innehållet är baserat på WHO:s direktiv, med tillägg av vitaminer och mineraler: vitamin D, zink och selen, som bidrar till att stärka immunförsvaret; vitamin B12 och magnesium, som bidrar till att minska trötthet, plus vitamin C (citron och lime) som är en oxidant. Uppy innehåller också ingefära, som inflammations-hämmande och motverkar illamående. Ingefära, citron och lime är för övrigt mina favoritingredienser i en drink, så detta smakar förträffligt!

Så här gör jag för en 8-timmarsflygning: Jag löser upp tre tabletter i en 50-centiliters vattenflaska (obs, ej kolsyrat vatten) och skakar om. Sedan tar jag en sipp då och då under hela resan.

2) Nödproviant

Nödproviant är ett måste för en allergiker som mig. Det har tyvärr hänt mer än en gång att den förbeställda flygplansmåltiden i princip är oätlig. Bara för att man beställer glutenfritt betyder det ju inte att maten är fri från annat man inte tål. Pest eller kolera, liksom … Visst, det är i-lands-problem. Men icke desto mindre vill man ju må bra under resan. Jag packar därför alltid något ätbart, såsom energy bars (nötfria), en påse mandlar, glutenfria smörgåsar, riskakor, choklad och/eller någon frukt.

3) Brusreducerande lurar

Brusreducerande lurar är himmelskt! När du väl provat kommer det att bli svårt att flyga utan. Borta är allt flygplansbuller, eventuella skrålande medresenärer och skrikande barn (ja, mina egna är vuxna och har passerat skrikstadiet). Länge hade jag Bose men dessa var batteridrivna och plasten har sedermera spruckit. Nu har jag i stället ett par Sony WH-1000XM3 med sanslöst bra ljud. De går på blutetooth men kan också kopplas till hörlursuttaget på flygplanet. De plastlurar man får ombord kan man faktiskt vara utan. Avsaknaden av buller gör också att man kommer fram mera utvilad.

#4 Sysselsättning och rutiner ombord

Hur använder jag då tiden ombord? Nattetid försöker jag förstås vila eller sova. Då är Ovaer oumbärlig, nackkudden med huva som både ger stöd och skärmar av ljuset. Om jag flyger på dagtid, så börjar jag oftast med att sitta och rensa foton från min mobil. Så mycket skräp man sparar …

Sedan ser jag gärna på film. Två filmer per långflygning brukar det bli. Ibland ser jag de filmer som erbjuds ombord, men hellre självvalda som jag laddat ner offline till min dator eller Ipad.

Ungefär en gång i halvtimmen tar jag några klunkar av vätskeersättningen Uppy. Jag kompletterar också med vanligt dricksvatten: några deciliter i timmen rekommenderas. Vissa flygbolag låter resenärerna själva gå och fylla på vatten, medan andra enbart har vatten till försäljning. Extra skönt är det förstås att redan från början ha laddat med fyllda flaskor att ha i stolsfickan framför sig.

Tips, tips: Alltfler flygplatser erbjuder nu gratis dricksvatten, så ta med tomma egna flaskor och fyll på efter säkerhetskontrollen. Då slipper du betala för dyra och onödiga plastflaskor.

Någon gång i timmen stiger jag upp och rör på mig. Jag går fram och tillbaka i gången, sträcker mig och gör stretchövningar. Om någon glor? Skrattar? Kunde inte bry mig mindre. Men tillhör du den blyga typen: stretcha inne på toaletten i stället. Möjligheten att röra sig är för övrigt det största skälet till att jag alltid vill sitta på gångplats. Jag vill inte behöva kliva över en sovande stolsgranne. Och är det inte så, att om man sitter allra längst in och inte får bli kissnödig: det är då man blir det?

En pocketbok brukar jag också ha med mig, men i ärlighetens namn blir det sällan romaner, såvida de inte handlar om New York. Jag är oftast så fokuserad på min resa att jag hellre vill läsa om resmålet.

#5 Vett och etikett ombord

Genom att bete sig hänsynsfullt mot medresenärerna ombord blir flygningen även bekvämare för en själv. Att säga hej till stolsgrannen är en trevlig gest, oavsett om man kommer att vara tyst resten av resan eller kommer att avhandla hela sitt livs historia (vilket hänt mig ett par gånger).

Är stolsgrannen för pratsam? Då sätter jag helt enkelt på mig mina brusreducerande lurar eller min sovhuva. Vinken har uppfattats alla gånger utom en, då personen fortsatte att knacka på mig för att visa bilder på sin mobil. Då bytte jag faktiskt plats!

Kolla gärna med personen bakom innan du försiktigt fäller ner stolsryggen i maxlutning. En enkel fråga eller blick för samförstånd brukar räcka. Det är ju mindre kul för vederbörande att få datorskärmen ihoptryckt eller ett ofrivilligt kaffebad.

Turerna för stretchövningar försöker jag tajma in så de inte krockar med personalens utkörning av vagnar.

Att ta det väldigt lugnt med alkohol och inte vara för högljudd, är oskrivna regler som tyvärr inte är självklara för alla. Själv avstår jag oftast helt alkohol på långflygningar. Visste du att ett glas vin ombord faktiskt motsvarar två eller tre på landbacken? Så mycket frestar det på kroppens vätskeförråd.

#6 Strax före landning

När långflygningen börjar närma sig sitt slut är det så klart skönt att fräscha till sig med tandborstning (obs, inte med kranvattnet på toaletten), lite fuktkräm och kanske makeup om man använder det. Jag flyger själv ofta med håret uppsatt i knut och, voilà, när snodden tas bort har jag automatiskt lite lockar.

Jag löser nu också upp en extra tablett Uppy i lite vatten (1 tablett till 1,5 dl vatten). Det är inte nödvändigt, utöver den flaska jagredan druckit. Men att ta en extra tablett skadar inte.

Utifrån vädret på resmålet passar jag också på att byta om före landningen. Till varmare destinationer kan jag resa i lång kjol med leggings under i stället för långbyxor. Enkla att ta av!

#7 Motverka jetlag första dagen på resmålet

När jag vaknar den första morgonen på resmålet tar jag ytterligare en Uppy-tablett i ett glas vatten. Nu passar det extra bra att använda den röda tuben, som heter Uppy Energizer (med grapefruktsmak). Den innehåller nämligen koffein också, vilket inte gör det lika bråttom att få i sig kaffe.

Så där, nu är jag fit for fight och kan bege mig ut och njuta. Genom att även anpassa sovtiderna efter lokal tid och få mycket dagsljus är jetlagen snart som bortblåst.

Julklappstips:
Beställ vätskeersättningen Uppy med fri frakt, via koden ”newyork20”!

Blev du sugen på att testa Uppy på nästa långflygning? Med koden ”newyork20” får du just nu fri frakt när du beställer Uppy. Rören finns i allt från1- till 12-pack. De finns både med och utan koffein. Just nu är det förresten 33 % rabatt på den röda tuben (bäst före augusti 2020). Rabatten kan kombineras med min kod för fri frakt.

Varför inte ge Uppy i julklapp till någon som älskar att resa? Kanske kan rören få ingå i en necessär med annat smått och gott till långflygningen, såsom reseförpackningar? Din fantasi sätter gränsen!

Uppy passar också vid skidåkning eller andra sporter. Lös upp en eller två tabletter efter en dag i backen eller längdspåret och du får nya krafter. (Pst: Blir det lite för intensivt på er after ski efteråt, så hjälper Uppy mot det också, just saying …)

Beställ Uppy här

Erbjudandet gäller två gånger per person, till och med januari 2020.

Enjoy!

Foton: New York from the sky: Julian Alexander, Woman by a plane window: Tim Gouw , Night flight: Marvin Meyer, Woman in a plane: Sofia Sforza, Cabin with people: Suhyeon Choi, fotona av mig i New York: Ulrika Andersson, fotot av Uppy-tuberna: Uppy Flyer.com och övriga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma, Sol som sol?
5 years ago

Ja, det där med att få en stolsrygg i fejjan är ingen höjdare! Mannen min har brusreducerande hörlurar så han sitter med dem på de få gånger vi flyger, vi är ju inga stora resenärer direkt.

Ja, det där med tomma vattenflaskor har jag också kört med ett par gånger. Brukar även ha Digestivekex med mig (fast det funkar väl inte för en glutenallergiker, antar jag) och lite annat smått. Läsplattan fylles med böcker, surfplattan med filmer och serier, virkningen läggs åtkomligt, en sarong att lägga om sig som filt.

Ama de casa
5 years ago

Många goda råd här och många hör också till mina rutiner inför och under en långflygning. Nån Uppy har jag dock inte med mig, men sen har jag aldrig haft besvär efter att jag landat heller. Utom en gång när jag kom hem med lunginflammation, men det tror jag inte att Uppy hade hjälpt mot 🙂

Ann Nennesson
5 years ago

Men ååå vilka fantastiska tips du delar med dig av!!!🙏🙏🙏Tack!!! Kul o höra att även du har Ovaer👍jag formligen älskar min, framförallt för huvan…..gillar inte o känna mig uttittad när jag ska vila😂sen gör det ju inte saken sämre att hela tunga huvudet inkl hakan får ett kanonstöd!!!!💯💯💯ps, stödstrumpor är ett måste ALLTID för mig!!!!😘

Jossus Travelpics
5 years ago

Brukar också se till att jag har en tom vattenflaska med mig. Dessutom bra att ha när man landar, perfekt att fylla på på flygplatsen så slipper man ge sig ut och köpa det första man gör.
En Uppy Energizer skulle jag behöva. Har jag inte flera säten på flyget så jag kan lägga mig ner så är det i princip hopplöst för mig att somna, så du kan ju tänka dig hur jag mår när jag missat så mycket sömn.

Ann
Ann
5 years ago

vätskeersättning är ju naturligtvis jätteklokt, jag känner mig lite fåraktig nu när jag inser att det är självklart att man ska ha med sig det på flyget 😛
Brusreducerande och stödstrumpor ska införskaffas innan den kommande resan till New Orleans 🙂

trackback

[…] New York travel blog that has written a post called “My best tips for a long haul flight”. Read it and arrive in better […]

Rosanna Johnsson
Rosanna Johnsson
2 years ago

Blir så glad över att se att fler och fler blir medvetna om hur viktigt (och bekvämt) det är att resa med stödstrumpor. Jag själv reser aldrig utan dem, och det gäller inte bara flyg utan jag brukar även använda dem vid längre bilresor etc. Många tycker jag är löjlig, men det gör verkligen så stor skillnad. Tack för att du uppmärksammar detta 🙂

trackback

[…] gång för alla göra en riktigt bra packlista, kanske för en höstresa till New York? Läs på om hur du bäst klarar en långflygning, hur du hittar rätt i New York och hur du kommer in på New Yorks hemliga […]