Min guide till Stora Karlsö

Tillbaka på Stora Karlsö, paradisön utanför Gotland! Det var jag och i min familj i början av juli. Följ med till hoppande sillgrisslor, glödande solnedgångar och en natur man inte kan sluta fota.

Skummet yr och vindarna viner, när vi lägger ut från Klintehamn. Vi sitter på Karlsöbåten, på väg mot vårt ”eget” sommarparadis. Igen. Hur många gånger har vi varit på Stora Karlsö? Vi kan inte riktigt minnas, men spelar det någon roll?

Sagolik natur

Det viktiga är ju att vi alltid återvänder till Stora Karlsö, att ön ständigt lockar oss med sin sagolika natur.

När vi kliver av i Norderhamn är det regn i luften. Vi kånkar i land vårt bagage, faktiskt lite mindre än på senaste Karlsöresan, då vi räknade till tio kassar! Sedan samlas vi vid flaggstången, där sommarguiderna varje år hälsar välkomna.

”Plocka inte blommor, ta inte med fossiler och gå inte fritt på ön förrän båten har lämnat för dagen.” Det är förhållningsreglerna, som vi kan vid det här laget.

Vi befinner oss ju i ett naturreservat men inte vilket som helst! Nog svindlar tanken vid vetskapen att detta är världens näst äldsta, efter Yellowstone.

Bo i en fyrby högt över havet

Så åker vårt bagage med fyrhjuling upp till fyrbyn, där vi återigen ska bo. Fyrbiträdesbostaden har vi bokat, vår favorit, som tronar precis intill klippkanten. Som om den nästan bestämt sig för att hoppa, men hejdat sig och fastnat mellan himmel och hav.

Det är så vackert, det är så överväldigande. Varje gång. Jag hade sagt att jag skulle hålla mig borta från sociala medier, att det inte fanns täckning på ön. Men i motsats till förra resan så finns det faktiskt det. Och jag kan inte låta bli att dela med mig!

Min Instatory svämmar över av filmklipp och bilder. Det spelar ingen roll att det är regnigt och lite kylslaget. Fotomotiven finns överallt ändå, alla dessa vyer som naturens penslar målar, skickligare än någon konstnär.

Så går solen ner den första kvällen, och vi följer skådespelet från första parkett, högt uppe på fyrberget. Sillgrisslornas skränande ekar mellan klippväggarna. Och fast vi sett dem så många gånger förr, är det lika fascinerande varje gång.

Hoppande sillgrisslor: en riktig sevärdhet

Äntligen kommer jag också på en taktik att se när sillgrisslornas ungar hoppar. Ja, du läste rätt. Sillgrissleungarna hoppar faktiskt, från riktigt hög höjd, då de lockas av sina mammor att tro att de kan flyga. Men i stället dimper de ner i backen, oftast helskinnade, tack vare inbyggda ”krockkuddar”. Sedan pilar de ut till sina väntande pappor i havet, redo att simma hela vägen till Polen! Läs mer här i tidigare blogginlägg om Stora Karlsö.

Att urskilja en hoppande unge är inte lätt, då det är ett myller på klipporna. Men jag fäster blicken på marken i stället och då syns det mycket tydligare när en knatte har landat. Sedan är det med andan i halsen man följer den med blicken tills den tryggt är ute i havet. Även om hoppandet går väl, hotar ändå rovfåglar under fågelns första springtur.

Inte fågelintresserad? Tro mig, det här fascinerar vem som helst!

Nästa dag skiner solen igen och vi beger oss på promenad. Norderhamn vilar under klarblå himmel och i badviken Hien lockar badbryggan familjens pojkar. Själv håller jag mig på landbacken. Temperaturen ska helst krypa över 25-strecket innan jag hoppar i.

”Vår” trädgård uppe i fyrbyn är inte lika grön som den brukar. Årets torka har redan satt sina spår. Men vyerna är lika slående som alltid, och självklart blir det även en tur upp i fyren för en fotosejour.

Extra roligt är det, att vi är här hela familjen i år: jag, maken och våra tre söner. Nedan spanar han efter fåglar, vår äldste son som redan som liten var en riktig fågelexpert. Den svenska fågel han inte kan finns inte!

Guidad tur på Stora Karlsö

Fast vi gjort det förr, följer vi också med på en guidad tur. Det är ett bra sätt att lära känna ön och dess historia, flora och fauna. Inte heller här handlar det bara om fåglar, så missa inte att gå med! Inte minst för de fantastiska fototillfällena.

Sedan går dagarna i lugnets tecken. Vi lagar vår egen mat, vi äter under bar himmel och vi njuter av varje solnedgång som vore den den första.


Övernatta i fyren

Sista natten får jag och maken flytta till fyren, då vi inte lyckades boka huset för alla nätterna. Men det går ingen nöd på oss. Vi får ”Sjöfartsverkets lägenhet”, faktiskt en liten ”svit”. Med eget kök och egen toa bor vi som kungar (nåja), med en utsikt som är mer än okej.

Sista kvällen är våra söner med på ”grisslingen”, för första gången alla tillsammans. Med pirr i maggropen ser vi dem klättra nerför berget och ta sig längs vattnet mot klipporna. De ska alltså vara med och bistå vid ringmärkning av sillgrisslor. Det innebär att fånga upp ungarna när de hoppat och sedan hjälpa dem ut i havet. Hela 700 ungar hoppar denna kväll och natt, får vi veta. Faktiskt rekord för säsongen!

När Karlsöbåten hämtar oss blåser det inte längre. Viken ligger spegelblank och det känns lite svårt att lämna. Men vi vet ju att det inte är hejdå. Det är ”på återseende”.

Vill du också besöka Stora Karlsö? Här är en guide med sex saker som är bra att veta:

#1 Boka boende i god tid om du ska övernatta. Du kan antingen bo i fyrbyn eller i någon av de små stugor som finns kring Hien, badviken, och Norderhamn. Standarden är vandrarhem, men bättre sådant skulle jag säga, då de flesta sängar är bekväma. Toalett får man dock dela på flera, i de flesta fall. Till fyrbiträdesbostaden hör också ett utedass med en utsikt som heter duga.

#2 Om du ska bo i fyrbyn är det branta trappor som gäller, delvis på stenigt och lite knöggligt underlag. Så om du har svårt att gå är detta inte att rekommendera.

#3 Ha koll på väderleksrapporten. Om det blåser för mycket kan båtturen bli inställd. Dagarna innan vi kom hade guiderna varit ”inblåsta” på ön. Det kan alltså vara bra att ha en plan B om du har bokat övernattning.

#4 Ta med kläder som ger vindskydd och värme. Det kan blåsa rejält uppe på berget och då känns det, trots årstiden, skönt med vindtät jacka och byxor. Packa gärna ner ett par handskar om du ska delta i grisslingen. Då skyddar du händerna när du ska hantera fågelungarna. Ett par långkalsonger kan också komma väl till pass om kvällen blir kylig.

#5 Ta gärna med egen mat och dryck om du ska övernatta. Visserligen finns det en restaurang på ön men mitt personliga tips är att också ta med en del eget. Särskilt om du ska bo uppe i fyrbyn. Det är skönt att fixa sin egen mat och äta ute med världens bästa utsikt.

#6 Tänk hela tiden på att Stora Karlsö är ett naturreservat. Respektera reglerna och de skyltar som visar var du får gå. Sötvatten är också en bristvara på ön, så var sparsam med vattnet.

Men sist men inte minst: NJUT!

Har du också varit på Stora Karlsö eller blev du sugen på att åka dit? Berätta gärna!

Foton och film: Anna Ström Åhlén och Anders Ström (fotona av mig, TravelAnna).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
6 years ago

Wow! Vilket ställe. Du har visat bilder därifrån förr, men mer blir bara bättre.
Önskar dej en god helg!

Ditte
6 years ago

Tack för en jättefin och inspirerande guide till Stora Karlsö i text, bild och film. Så fint! Jag har läst det du tidigare skrivit och ville boka in oss några dagar. Men vi hade väldigt dålig framförhållning och det fanns inte plats i fyren. Men nu är vi laddade inför nästa sommar och ska vara ute i mycket god tid. För hit vill vi.
Stor kram!

Orsakulla mamma vid 20, numera även lärare och dou

Men wow vilken plats, blir helt förälskad. Måste vara magiskt att kunna befinna sig där 🙂