Dofter av ingefära och lakritsrot, ett myller av kommers och vindlande gator. Manhattans Chinatown är en livfull, färgstark värld som du självklart ska besöka. Men visste du det här?
#1 Fram till mitten av 60-talet bestod Chinatown mest av män
Chinatown på Manhattan bildades på 1870-talet som en fristad för kinesiska immigranter som stötts bort av den övriga befolkningen. Många ansåg nämligen att immigranterna tog deras arbetstillfällen. Men det var mycket svårt för en immigrant att få välavlönade tjänster vid denna tid. Ännu svårare var det för kvinnor, som inte kunde komma till New York om de inte var gifta eller redan hade arbete.
I början av 1900-talet gick det otroliga 4 000 kinesiska män på 36 gifta kinesiska kvinnor i Chinatown! Om en amerikansk kvinna gifte sig med en kines förlorade hon sitt medborgarskap … För att försörja sig startade då många män företag inom klassiska kvinnosysselsättningar som sömnad och matlagning.
New York City är dyrt, det vet alla som varit här. Så länge dollarkursen är fördelaktig kan man förstås fynda ändå: särskilt kläder, skor och elektronik. Men i Chinatown hittar du betydligt lägre priser generellt. Jag kan som exempel berätta att jag en sommar bodde på Lower East Side och skulle handla mat. I den närmaste affären var det hutlösa priser men så gick jag några gator längre bort, in i Chinatown, och samma varor kostade plötsligt en bråkdel! Detta beror på att Chinatown har sin egen ekonomi.
Som en följd av fakta nummer 2 kan du äta riktigt, riktigt prisvärt i Chinatown. Många matställen är små hål i väggen, där det serveras paket med dumplings för så låga priser som fem stycken för en enda dollar. Perfekt för dig som kanske shoppat lite för mycket eller helt enkelt vill hålla budgeten i schack. Naturligtvis finns det större restauranger för längre middagssittningar också. Här äter du också mycket prisvärt jämfört med de finare restaurangerna på övriga Manhattan. En riktig favorit är Joe’s Shanghai, som förutom på Pell Street finns i Midtown och i Queens. Här har jag skrivit om mitt besök på Joe’s Shanghai i Midtown.
Med ”Chinatown” avses oftast den som finns på södra Manhattan. Men faktum är att det finns flera (!) Chinatowns i Queens och även i Brooklyn. Här har det helt enkelt utvecklats ”satelliter” till Manhattans Chinatown, och dessa har i sin tur spridit sig till ännu fler ställen. Vill du inte stöta på så många turister är det till dem du ska bege dig. Dessutom är det ju roligt att se något mer än Manhattan på din New York-resa.
På en krokig liten gata nära Lower East Side ligger den, min absoluta favorit bland New Yorks speakeasybarer. De har alla ett liknande koncept: lite halvhemliga adresser (de flesta går att googla fram) och en speciell procedur, ibland lösenord, för att komma in. På Doyers St ligger Apothéke som ordnar prohibition nights – tidsresor till 20-talet. Läs mer här, om när jag med bultande hjärta närmade mig den bastanta dörrvakten till Apothéke … (Givetvis serverar de även alkoholfritt!)
Slutligen både en varning och ett bonustips:
Varning: Besök inte nagelsalongen Mian Tian (se bild). Jag och min kompis klev förväntansfulla in för att få våra naglar ompysslade och fina. Det var (tro det eller ej) första gången för oss båda. Redan efter en dag ramlade hela härligheten av … Om du ska gå på nagelsalong i New York, välj ett ställe som inte är tokbilligt och har frestande erbjudanden som ”Mani & Pedi 25 dollar”. Det handlar inte om kvalitet och personalen på dessa ställen blir extremt utnyttjad med låga (eller inga) löner.
Tips: Kika på Youtubeklippet nedan för tips på riktigt prisvärda matställen i Chinatown! De entusiastiska killarna tar dig med för provsmakning av allt från dumplings och sesame pancakes till glass. Obs! Första stället de tipsar om, Prosperity Dumplings, har dock stängt för närvarande. Men det talas om att de ska öppna på nytt ställe inom kort. Ett av mina egna favoritställen, Vanessa’s Dumpling House, är också med på deras mattur!
Enjoy!
PS. Välkommen att följa mig på Instagram: @newyorkmybite_travelonacloud. Jag driver också en allmän reseblogg, Travel on a Cloud.
Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.
Tack så mycket, vad glad jag blir! Ja, jag lär mig själv nya saker hela tiden i mitt utforskande av New York. 🙂
Det var många nyheter för mig det…
Och du – vilka fantastiska bilder! 🙂
Tack så mycket, Beatrice! Det var roligt att höra. Ja, kanske blir det en bok framöver? 🙂
Vilken fantastisk läsning. Du borde seriöst skriva en bok om chinatown, new york eller dina resor. Fantastisk läsning
Tack Lena, det gläder mig att du tyckte informationen vad intressant. Ja, visst var det hårda tider för många folkgrupper. Jag tänker också på irländarna som tidigt på 1800-talet kom till New York och blev så illa sedda. Viktiga pusselbitar att känna till!
Tänk så lite man vet, men nu vet jag mer. Mycket intressant om China towns historia, fast känns fel hur kineserna behandlades till en början, men å andra sidan var det så för mångafolk grupper vid denna tid,även i Sverige.