Har du funderat på hur det var i New York på 30-talet? Var tog man en drink, vilken musik lyssnade man på? Hur lät det och hur doftade det? Nu behöver du inte fundera längre.
Läs Amor Towles fantastiska debutroman Rules of Civility eller (på svenska) Artighetsreglerna. Den gavs ut 2011 och har översatts till många språk världen över.
Att det är en debutroman är svårt att förstå. Du fullkomligt förflyttas till 30-talet med alla sinnen. Cigarettröken ringlar sig mot taket på det lilla jazzhaket i Greenwich Village. Stanken av rått kött sväver över (annat än dagens hippa) Meatpacking District, och konstnärens unkna kyffe står i stark kontrast till paradvåningens prakt vid Central Park.
Artighetsreglerna är en bokstavlig tidsresa till New York förr. Men det stannar inte där. Språket är fullständigt lysande, med mängder av citat att återkomma till och slagkraftiga ”oneliners”.
Handlingen är också i en klass för sig. Det kan låta enkelt: två bästa väninnor går ut på nyårsafton för att hitta någon som kan betala drinkarna, då det är ebb i kassan. Huvudpersonerna Eve och Katey har tur. Som en skänk från ovan stiger stilige Tinker Grey in på den dystra jazzbaren. Det är bäddat för ett triangeldrama, men den som tror att något går att förutsäga bedrar sig snart.
En tragisk olycka ställer livet på ända för samtliga inblandade och under det år som följer uppdagas den ena sanningen och lögnen efter den andra. Samtliga porträtt är tecknade med nyans och inlevelse, hela tiden uppburna av det klockrent flytande språket.
Starkast lyser dock New York, både huvudrollsinnehavare och kuliss i detta 30-talsdrama som är en av de bästa böcker jag någonsin läst.