De flesta New York-fantaster har den redan, inklusive undertecknad. Vi har läst den från pärm till pärm, flera gånger. Vi har prickat för, markerat med postit-lappar, planerat, drömt och bara njutit …
Det handlar om guideboken New York, en tjock lunta utan ett enda foto. Och ändå så fullständigt trollbindande.
New York är inte vilken guidebok som helst. Vare sig du planerar att flytta till New York eller ska åka dit för första gången, finns här något för dig.
Boken kallas i baksidestexten ”den mest ambitiösa kartläggning av New York som gjorts på svenska” – och jag är inte sen att hålla med. Vid pennan (eller snarare tangentbordet) har vi två riktiga New York-kännare: Martin Gelin och Eva Wisten. Båda har bott i New York i många år.
De landar med dig på flygplatsen, och är med när du får ”fågelhjärta” vid åsynen av Manhattans silhuett. De guidar dig från praktiska bestyr med tunnelbana och taxi till riktigt speciella möten bakom kulisserna.
Frukost i New York. Foto: Rockspindeln. |
Bland annat får du följa med och träffa André Balazs, mannen bakom hotellsuccén The Standard, i Meatpacking District.
Du får också veta vilket bord Frank Sinatra brukade sitta vid på legendariska Elaine’s, och följa med på en tur i Woody Allens New York. Dessutom gläntas det på dörrarna till Palazzo Chupi – ett osannolikt sagopalats i West Village. Likaså till hemliga speakeasybarer, med ”överkursdrinkar som inte blandats sedan tjugotalet”.
Var och hur ska du bo i New York, som turist? Den frågan utreds också grundligt. Tipsen täcker allt från budgetboende på hostel till lyxsviter med eget spa och 350-dollarssushi.
Guideboken New York är så mycket mer än en reseguide. Författarna går verkligen på djupet och utforskar frågor som många säkert undrat över. Här reder de ut varför staden egentligen ser ut som den gör, med sitt rutnät av gator och avenyer, sina specialbutiker och stadsdelar med lokalpatriotism.
New York är en ”smältdegel” och ”staden som aldrig sover”, sägs det. Men varför? Och stämmer det verkligen? Här får du svaren. Du får också veta vilka tre regler du bör följa, för att undvika bråk på din resa till New York.
Conservatory Garden, ett av tipsen i guideboken New York. Foto: Anna Ström Åhlén. |
Är du redan New York-bo? Gå igenom Gelin och Wistens lista ”15 säkra tecken på att du nu är en newyorker” och se vad som stämmer. Här är ett av dem: ”Du har satt klara gränser för vad som är ditt territorium. Du tycker det är jobbigt att gå ovanför 14:e gatan. Eller nedanför den. Du skulle aldrig få för dig att dejta någon som bor på östra sidan. Du skulle hellre öppna en pulsåder än flytta från Fort Greene. Och så vidare.”
Stadsdel för stadsdel utforskas, med allt från historik till promenad-, restaurang-, hotell- och bartips. Hela tiden med målande beskrivningar, som denna av Clinton Street Baking Company: ”Man får inte mata modellerna, men det här är förmodligen stadsdelens bästa – och mest attraktiva – brunch. Fläskiga pannkakor, french toasts, Bloody Marys, allt det där. För en gångs skull är Lower Eastside-ungarnas kuddrufsiga frisyrer autentiska. Bra lunchservering på vardagar.”
Varje restaurangtips markeras också med prisnivå: billigt, mellan eller dyrt. Bra för den som vill planera fördelningen av gracerna i denna världsmetropol.
Brooklyn Bridge Park, New York. Foto: Anna Ström Åhlén. |
Hur aktuell är då guideboken New York? Den kom ut 2011, det vet alla vi New York-nördar som sedan dess haft den som vår ”bibel”. Sex år tog det författarna att skriva den, och självklart har ställen både kommit och gått under denna tid. Så här säger de själva: ”I den här boken har vi försökt begränsa urvalet till sådant som åtminstone varat åtminstone ett par säsonger. De hotell, kaféer, restauranger och barer som är våra alldeles speciella favoriter har vi markerat med ett hjärta.”
Frestande fikabröd i New York. Foto: Anna Ström Åhlén. |
Slutligen: Det bästa med guideboken New York är den ovanliga mixen av precis allt: högt och lågt, intervjuer och spekulationer, fakta och kuriosa och – inte minst – det målande, lockande språket. Den lär få följa med på fler turer över Atlanten, var så säker.
Enjoy!
Smart, Eva! Jag har gjort detsamma, fast med den andra "bibeln": Ett annat New York. Har ett ex i bokhyllan och ett ex som får resa. 🙂
Det är en fascinerande tanke att man aldrig hinner se allt, inte ens under en livstid! 😉
Jag håller med dig, Anna! Boken är en riktig guldskatt inför planerande av våra New York-resor. Jag är dessutom så nördig att jag köpt två stycken… Dels den tyngre som du har på bild, och dels en lättare som jag "kladdar" i och bär med mig när jag är i New York :).
Har bara varit i New York 1 gång i några dagar. Så jag har mycket kvar att se där.
Bra, du kommer inte att ångra dig!
Tack för ditt tips. Det är värt att tänka på att bästa utsikten ofta finns utanför Manhattan.
Den boken skall genast skaffas!
Skulle vilja rekomendera ett matställe som INTE ligger i NYC, Charthouse i Weehawken http://www.chart-house.com/ Perfekt vy över kvälls manhattan. Men boka bord då det brukar vara knökfullt.